Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


WASABI Wok&Sushi Étterem

2009.05.16

- könnymentes kritikusi szemmel

 

Amikor kritikát ír az ember fia, fontos, hogy észben tartsa az objektivitást, kiemelve az erősségeket és gyengeségeket egyaránt. Lássuk be, ennek az egyensúlynak a fenntartása cseppet sem egyszerű feladat csupán önmagában véve sem. Még inkább abban az esetben, mikor szívünk kötődik egy olyan helyhez, melyet a kulisszák mögül, közvetlen tapasztalat – és élményszerzés útján ismertünk meg. Ennek az intim kapcsolatnak szubjektivitást sugalló leplével igyekszem bemutatni Budapest egyik kiemelkedő egyéniségű, méltán több erősséggel, mint gyengeséggel rendelkező, immáron franchise-jellegű rendszerben működő wok és sushi éttermi láncát.

 

Kép Egy csipetnyi történelem, hogy eloszlassuk az esetleg már kialakult, illetve jövőbeli kételyeket és félreismeréseket az étterem jellegére vonatkozólag;

A wasabi, mint névadó japán vízitorma adja az étterem erősségét, akár szó szerint véve is. Zöld kis kenőcs, melyet bátorsággal felvértezve ajánlott fogyasztani a többi exkluzív és az európai ízvilág számára idegen finomság mellé. Élvezete közben sírni ugyan nem ér, de szinte lehetetlen megoldásnak bizonyul! A névből kiindulva sokan el is döntik, hogy japán étteremről van szó, azonban ez hibás következtetés. Thai, mongol, koreai és természetesen a japán konyha jellegzetes ételei vannak terítéken. És még hozzá milyenen!

 

Kanyarodjunk most vissza kicsit a kezdetekhez: a japánoknál az 1960-as évek óta létezik az úgynevezett „szalagos gyorséttermi rendszer”, melyet Budapestre csábítva olyan egyedi felszolgálásban lehet részünk, melyben biztosan sehol máshol ebben az országban. Egy több méteres, fénylő üvegkoporsó fedi a körben folyamatosan kígyózó, kétszintes szalagrendszert. Alul a hideg, felül a meleg ételek kerülnek elhelyezésre, kicsi, stílusos tálkákon, melyből az ’all you can eat’ engedélyével bármennyit módodban áll leszedegetni, mintegy 60-80 féle, magas minőségi elvárásoknak megfelelő ételt végigízlelve. Ital választása esetén ajánlatos kérni a tradicionális sake-t vagy szilvabort, ugyanakkor változatos az egyéb ital- és borválaszték is. Első betérésre tényleg ajánlott a kóstolgatás stratégiáját választani, mert itt minden van, ami szem szájnak ingere, a választás először rendkívül nehéz. Csak a példa kedvéért: ettél már futó maki tekercset, vagy mondjuk sashimi-tálat, na és kókusztejet tápiókával, meg mochit és mondjuk teriyaki lazacot? Amennyiben csak egyre is nem a válasz, azt gondolom, tudod már mit nem érdemes kihagyni..

 

Kép

Az ételek ízletesek, finomak, tálalásuk egyszerű, de gusztusos. Bízhatunk a magasfokú tisztaságban és a gondos odafigyelésben, bátran fogyaszthatjuk a nyers halféléket tartalmazó sushikat is.

 

 

Amit sokan hiányolnak, és véleményem szerint jogosan, hogy nincs külön étlap a szalagon kínált ételekről, ezzel is segítve az étel-objektumok tartalmának beazonosítását. A pincérek készséggel fogadják a kérdéseket, és az evőpálcikával való bánásmód betanítási fázisát is örömmel végzik. Több-kevesebb sikerrel olykor, de gyengébbeknek dukál villa, kanál, meg kés is. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az amúgy készséges és gyors személyzet viszonylag sűrűn cserélődik, emiatt a rendszeresen betérőnek nincs lehetősége hozzászoknia egy-egy felszolgáló stílusához, illetve az újonnan érkezők gyakori kérdései előfordul, hogy megválaszolatlanok maradnak e körülmény által.

 

Lássuk a környezeti körítést. A japán tervező hölgy által megálmodott letisztult, egyenes vonású enteriőr jin-jang alapon került kialakításra. Lágy, krémes színeivel és harmóniát sugárzó erejével kellemes nyugodtságot kölcsönöz minden betérőnek. Olyankor leginkább, amikor lassabban cserélődik a vendégsereg és a pincérek sem forognak ventilátor gyorsasággal, mert ezek a sajátosságok kissé rontani tudják az élményt. Ennek kiküszöbölésére javasoltak inkább a hétköznapok 18 óráig bezárólag, vagy a vasárnapi időpontok. Érdemes előre asztalt foglaltatni és a szalag kiindulási pontjához, a tálaló közelébe kérni helyet, mivel itt kerülnek fel az éppen elkészült ételek, így kedvenceinket gyorsan elcsenhetjük asztalszomszédaink elől, illetve nem utolsó szempont, hogy nem a már félig lepusztított szalagról szükséges ilyen módon válogatnunk. Ugyan a tálaló személyzet a szalagot folyamatosan tölti fel friss ételekkel kipótolva a hézagokat a leszedett tálkák helyén, azonban ha felkerül 10 tál tonhalas nigiri és előttünk azt mindenki leszedi, mire hozzánk ér, akkor a legjobban tesszük, ha megkérjük kedves felszolgálónkat, hogy legyen szíves nekünk külön tányéron kihozni még, és problémánk immáron megoldottnak minősül. Gyakorlatilag bármikor lehet ilyen kérésünk, hiszen korlátlan az ételfogyasztás. Rutinos vendégek kedvenceiket előre kérik, és maximum 10 perc elteltével már fogyaszthatják is.

 

Egyáltalán nem javaslom az este 22 óra utáni érkezést, ugyanis ekkor már zárásra készülődik a konyha. Ilyenkor már nem készülnek újabb ételek a szalag feltöltéséhez, a már meglévő készlettel illene beérni ugyanazon az áron, mintha teljes pompájában fogadna minket a választék. Nem tartom vendég-orientáltnak, és korrektnek ezt a megoldást.

 

A franchise-jellegű rendszer biztosítja a három budapesti étteremben és az egy debreceniben, hogy az étteremre jellemző egyediségre mindenhol ráleljünk egyaránt a stílusban, és az ízvilágot illetően is. Természetesen mindegyik étteremnek megvannak a maga sajátosságai is. A Mom parkban a szalagos rendszer mellett rendelkezik terasszal a’ la carte kiszolgálással, míg a Szépvölgyi úti utóbbival úgyszintén, ráadásként két külön terem, tatami és teppanyaki külön thai szakáccsal és kedves dobálós műsorával is rendelkezésre áll. A Podmaniczky utcai a másodikként megnyíló étterem volt, kisebb helyiségei miatt itt csak a szalagos rendszer volt kivitelezhető, míg Debrecenben úgyszintén hasonló szolgáltatás fogad. Házhozszállítás külön étlapról való választással Budapest egész területén és Pest megyében is megoldott, Debrecenben úgyszintén.

 

A parkolás tud némi fejtörést okozni a vendégeknek, ezen a problémán a helyi adottságok miatt egyelőre nehéz segíteni. Nem kevesebb elmélkedést igényel a Szépvölgyi úti étteremben a mozgássérültek lejutása a legalább 15 fokos lépcsőn, pedig még külön illemhely is készült számukra. Az áthidalhatatlan szituáció okánál fogva egyelőre tényleges funkciót nem tölt be a helyiség.

Kép Az ár-érték arány úgy gondolom jól lett kialakítva, bár hiányolom legalább egy féle ital árba történő belekalkulálását. Mivel az étterem alapvetően nem kifejezetten tradicionális, mint inkább európaizáltan exkluzív, azoknak a vendégeknek ajánlom, akik sokféle, némely étel esetében elfogadva az előfagyasztást, a keleti hagyományokhoz csak egy bizonyos mértékig ragaszkodó ebédet vagy vacsorát kívánnak elkölteni, eltérően attól, mintha egy tradicionális keleti étterembe ülnének be, annak teljes naturalizmusát élvezve.

 

A meleg főételeket és sushikat japán és thai szakácsok valódi nemzeti fűszerekkel és szaktudással teszik élvezetessé, így tulajdonképpen szinte teljes egészében átélhetjük a keleti világ sajátságos és méltán híres ízeit.

 

Budapest, 2009.május 2.                                                        Palágyi Adrienn