Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Costes Étterem: újra számít a magyar konyha

2010.03.21

 

Kép Ferencváros főutcája, gasztro- és sörparadicsoma, a Ráday utca mára a City folytatásaként, kinyújtott és egyre izmosodó karjaként hívogatja nemzetközi vendégseregét. A „Ráday-t” 20 éve poros és perifériára sodródott utcaként tartották számon, mára idegenforgalmi sziget a nagyváros közepén. Hosszú volt az út, de nívós kulturális eseményeinek, fesztiváljainak, népszerű és színvonalas kávézóinak-éttermeinek köszönhetően a Belváros egyenrangú része lett. Rengeteg turista és fiatal látogatja, főként a tavasztól-kora őszig terjedő „kiülős” időszakban. A Ráday „Kultucca” ma már inkább fővárosi rendezvényhelyszín és meeting pont, mint lakóhely.

 

Kép Mindez természetesen számos konfrontációval és helyi érdekeltségű csetepatéval járt együtt, ugyanis a széles utcát övező házakban sok tősgyökeres ferencvárosi is él. Néhányan közülük nem tudtak, akartak hozzászokni az új tempóhoz és a fejlődéshez. „Ráérünk arra még!”, ugye. Jól érthetően ragaszkodtak a régi, lassan hömpölygő utcájukhoz, amelyben felnőttek.

Szüleik, nagyszüleik nemzedéke egy teljesen más Ferencvároshoz szokott hozzá, nyugodt és konzervatív légkörhöz, amely szöges ellentéte a mai Ráday-nak. Néhány idősebb és napjait otthonában töltő lakó nehezen viselte a hirtelen jött pezsgést és zajt. Szabadidejükben helyi „ellenállást” szerveztek, amely sajnos vagy szerencsére sikeres lett.

 

Kifogásaik és szervezkedésük nyomán az önkormányzat csak éjfélig engedélyezte a teraszok üzemeltetését. (A környékbeliek többsége egyébként örül a Ráday sikerének, főként a fiatalok és azok, akik felismerték: minél népszerűbb utcájuk, annál többet fog érni ingatlanuk.) Az indulatos viták során gyakran vetődött fel a kérdés: vajon néhány időmilliomos nyugdíjas aggályai, vagy Ferencváros fejlődése és jó hírnevének helyreállítása a fontosabb? Nem tudni, de az idő majd úgyis megnyugtató választ ad.

 

Kép

A Ráday utca fejlődését és szolgáltatásainak magas színvonalát mutatja, hogy kerületünkben működik a Costes Étterem. A nemrég Michelin-csillaggal díjazott „Costes” a hazai gasztronómia egyik legismertebb szereplője, amelyet évek óta a legjobb hazai vendéglátóhelyként tartanak számon. Közép-Európából rajtuk kívül csak egy neves prágai étterem kapta meg a nagynevű Michelin-csillagot. Az elismerést szigorú és anonim ellenőrzéseket követően a legjobb minőségű és legeredetibb fogásokat kínáló éttermeknek ítélik oda. A feltételek között szerepel, hogy az étterem stabil anyagi háttérrel és az ár-érték arányhoz igazodó kínálattal rendelkezzen. A Costes menüi és árai mindezek ellenére nem olcsók és vállaltan kis adagokat adnak, de operába vagy színházba sem azért járunk, hogy „megérje”. Filozófiájuk, hogy az étkezést élménnyé, emelkedett pillanattá szeretnék tenni. Kedvezményes menüikből előzetes helyfoglalás után délben is lehet fogyasztani, de igazából a vacsorákra szakosodtak. Egy-egy Costes-vacsora átlagban három órát vesz igénybe, elsőrangú borokkal és az étterem nemzetközileg jegyzett séfjeinek csak itt elérhető étel-kompozícióival. Magyarországról elsőként a Costes Étterem került be a Michelin Guide gasztronómiai kalauzába, amelyet 700 ezer példányban terjesztenek és ajánlóként, iránytűként szolgál a színvonalas európai éttermek világában. A Michelin-csillag súlyáról sokat elárul, hogy eddig főként francia éttermek kapták meg-hosszas mérlegelés és alapos helyszíni ellenőrzések után.

 

Kép

A Costes Étterem tulajdonosa a Sziget Fesztivál megálmodójaként ismert Gerendai Károly. A Costes érdekessége és dicsérendő arc poeticája, hogy nemzetközi színvonalú szolgáltatást nyújtanak, de gyökereikben és ízeikben mégis a magyar konyha alapjain állnak. A hazai ízeket ügyesen és kreatívan ötvözik a nemzetközi fogásokkal és kulináris irányzatokkal. Személyzetük rendszeresen külföldi továbbképzéseket vesz részt és a legjobb párizsi piacokról szerzik be fogásaik alapanyagát.

 

Kép

 A Costes Étterem nemcsak Ferencváros, hanem egész Budapest büszkesége. Sikerével és díjazásával a magyar konyha talán újra visszakerülhet az őt megillető helyre.

 

Amellett, hogy a Ráday utca és így Ferencváros egy új, szuperigényes közönséget, látogatókört nyerhet. Rajta vagyunk a térképen!

 

Szilágyi Iván Péter