Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összehajtható és napellemes bringák Európában

2009.04.18

Hosszas fejtörés után sikerült a zsűrinek kiválasztania a bicycle design ősszel meghirdetett nemzetközi pályázatának győztesét. Torkel Dohmer autók ihlette, áramvonalas és szuperkényelmes naptetős bringája tökéletesen megtestesíti a napi ingázásra alkalmas városi tömegkerékpárt, amely vonzó konstrukciójával a legmegrögzöttebb sofőrt is rábírhatja a nyeregbe pattanásra.

 - © Torkel Dohmer

Nem volt könnyű dolga a hat ipari formatervezőből és egy szakújságíróból álló ítészcsapatnak, ugyanis a fináléba bejutott hat koncepció mindegyike kifejezetten innovatív jellegű tervet vázolt fel, teljesítve az eredetiség, a sokoldalúság és a tömeghasználatra való alkalmasság feltételeit. Az itt megtekinthető döntősök között akadt hatalmas központi zár köré épített összecsukható bringa, klasszikus holland kétkerekűt idéző hi-tech változat és – az autósok mint elsődleges célcsoport meggyőzését szem előtt tartva – a gépkocsi-formatervezés inspirálta alkotások. 

A versenyben végül Torkel Dohmer This Way nevű pályaműve diadalmaskodott. Narancsszínű, dinamikus vonalvezetésű munkája ugyancsak a négykerekűek, illetve a városi robogók hatásáról tanúskodik. Kerékpárjának nyújtott váza, hátradöntött támlájú ülése, állítható komfortpedálja, ergonomikus kormánya, valamint az eső és a nap ellen egyaránt védő teteje van. A könnyű anyagból készült, mindössze 11 kilogrammos járgány nagy csomagtartóval rendelkezik, de a valódi extrát a tető által továbbított napenergiával működő, hosszú élettartamú LED-izzók jelentik a hagyományos lámpák helyett.

 - © Torkel Dohmer

A fiatal designer győzelme révén egy Cannondale Bad Boy modellel lett gazdagabb. Minimális erőfeszítéssel tekerhető és vonzó felépítésű versenyműve a remények szerint gyártásba kerül, jóllehet nem a legolcsóbb kategóriába fog tartozni. Mindezzel együtt is jóval kevesebbe kerülne, mint bármelyik autó, különösen hosszú távon, mivel fenntartási költségei nincsenek, pusztán tárolóhelyre van szükség hozzá, valamint egy kis napsütésre.

Forrás: http://zoldebb.hg.hu/zoldblog